Trods spådomme om drastiske fald: Forbered dig på at markedet kan stige

Denne artikel handler ikke om markedstiming eller om at kunne forudsige markedsudviklingen. Den handler om, at man som investor skal være ekstra opmærksom og godt forberedt. Specielt hvis man er gået helt kontant, delvist kontant eller afventer at investere nye midler. Markederne stiger over tid. Vær derfor altid forberedt på, at de holder op med at falde.

Nogle gange er investering virkelig svært. Specielt hvis man ikke har en strategi. Først stiger det. Så falder det. Så stiger det igen. Så kommer der gode nyheder. Så kommer der dårlige nyheder. Det kan drive selv den mest erfarne investor til vanvid.

Ultimo august blev det traditionsrige ”Jackson Hole”-møde afholdt. Det er en tilbagevendende, årlig begivenhed, som samler centralbankchefer, akademikere og politiske eksperter. Her var udmeldingen fra den amerikanske centralbankchef, at man vil bekæmpe inflationen benhårdt. Markedet skulle derfor forberede sig på, at renterne vil stige i fremtiden.

Det udløste en stor negativ kursreaktion efter en kortvarig optur, der startede i juni. En optur som kom ud af det blå, og som ingen havde forudset. Og det er det, som opture gør. De kommer ud af det blå, når man mindst venter det.

Det afføder det logiske spørgsmål: Er det bear market rally eller er der mere at hente her? Er det et ”2008”, hvor vi falder yderligere? Eller et ”2016”, hvor markedet stiger og ikke ser sig tilbage. Herunder ses de scenarier i form af udviklingen i MSCI World indekset (DKK og geninvesterede udbytter).

Der er mange argumenter for, at det er et nyt år 2008, vi oplever. Dem skal vi ikke gentage her. Det er bare at slå op i finansmedierne – og gerne på en (blod)rød dag:

 • Inflation
 • Recession
 • Stigende renter
 • Krig
 • [indsæt selv bekymring]

Og markedet kan falde igen. Ingen tvivl. Det er blot nu, at man også skal være opmærksom på ikke at blive fanget i en negativ spiral. Gør du det, og er gået helt eller delvist kontant, kommer du aldrig med igen, hvis markederne bare stiger og stiger fra de nuværende niveauer.

Vi har undersøgt udviklingen for de over 1.500 selskaber, som indgår i det globale MSCI World indeks. For alle selskaberne har vi set på, hvordan de har klaret sig i 2022. Ved at beregne, om de har lavet nye kurstoppe indenfor et rullende vindue på 2 måneder, får vi et fingerpeg om deres kortsigtede styrke.

Grafen herunder viser andelen af aktier, som har lavet nye 2 måneders kurstoppe. Da markederne faldt i starten af året, var den naturlige konsekvens, at flere og flere aktier holdt op med at stige. Da markedet lavede et rally i marts/april, nåede ca. 40% af selskaberne at stige nok til at lave nye kurstoppe. Herefter faldt markedet igen.

Under det store rally, som startede i juni, lavede 60% af selskaberne nye kurstoppe. Det vil sige, at stigningerne i markedet ikke var fordelt på få store aktier, som drev det hele.

Grafen herunder viser, hvordan markedsstigningen var meget bredt funderet indenfor de forskellige sektorer, som indgår i indekset. De forreste guldfarvede søjler viser, at 7 ud af 10 sektorer oplevede, at over 60% af selskaberne satte nye 2 måneders kursrekorder.

Grafen viser også, at den lille optur i marts/april ikke var så bredt funderet (de bagvedliggende blå søjler) som nu. Dengang var det kun energi-, forsynings- og sundhedsaktier, som ledte an.

Om det betyder, at bunden er nået, er umuligt at sige. Sørg for altid at holde muligheden åben.

Her er det utroligt vigtigt, at man har en plan for sine investeringer. En plan for når markedet falder og en plan for, når markedet stiger. Forvent ikke at et rentemøde eller et nøgletal kan give retvisende information om, hvorvidt man skal ind eller ud. Man bliver hægtet af.

Nogle gange får en god amerikansk jobrapport markederne til at falde, fordi markedsdeltagerne spekulerer over afledte effekter. Positive nyheder opfattes ikke altid positivt, fordi det finansielle system er så komplekst (Læs også: Dystre overskrifter har ingen forudsigelsesværdi).

For netop at tage følelserne ud af ligningen, anbefaler vi altid, at man implementerer midler over tid. Undgå at forsøge at ”time” investeringerne.

Del kontanterne op i 3-4 eller flere portioner, alt efter hvor mange midler det drejer sig om, og fordel implementeringerne over tid. På den måde bliver man presset til at købe – også når det føles mest ubehageligt. Desværre kan begge ting føles ubehagelige: At være investeret når markedet falder og at være kontant, når markedet stiger. Begge dele udfordrer ens evne til at agere disciplineret.

Derfor er det så vigtigt at have en helt klar plan på forhånd. At vente på en amerikansk jobrapport, et ISM-tal eller at en geopolitisk konflikt er afsluttet, er ikke en strategi. Markedet har på forhånd indregnet og prissat det.

Meninger og forudsigelser er der mange af, fordi der er et publikum for det. Sørg i stedet for at lave en plan og følg den. Ellers løber markedet uundgåeligt på et tidspunkt fra dig.

Ønsker du nyheder fra
Falcon Fondsmæglerselskab?

 • DU FÅR BLANDT ANDET:

  • Tips til din porteføljepleje og formueforvaltning
  • Artikler om investering og investeringsstrategier
  • Indblik i vores porteføljer og deres afkast

  Ingen spam. Kun seriøse og relevante mails.

 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.