Investering er et håndværk. Og ligesom med alle andre håndværk, kan man forbedre sine færdigheder ved at blive inspireret af hvordan andre gør det.
Nedenfor har vi samlet en række faglige artikler om investering, som vi har skrevet.
De fleste investorer ønsker naturligvis, at formuen vokser sig stor over tid. I takt med at det sker, vil udsvingene undervejs også blive større, når man altså måler i kroner og ører.
Det er der mange, der ikke kan holde til. Derfor gælder det om, fra start, at lægge en langsigtet strategi, som er realistisk.
Det er godt købmandskab at købe, når priserne er lave. Det kan eksempelvis være tilbud på dagligvarer i supermarkedet eller på elektronik.
Når det kommer til aktier, opfører langt de fleste sig dog lige modsat: Når aktiekurserne er faldet og selskaberne derfor alt andet lige er blevet billigere, vælger mange at sælge ud. Ofte i panik. Når aktierne igen er blevet dyrere, vælger man at købe op. Ofte af frygt for at gå glip af en gevinst.
Rådet for Afkastforventninger har justeret deres forventninger til de næste 10 års afkast. Og der er positive tegn at spore …
Læs artikel: Klik her
Er det risikofyldt at geninvestere i et aktiemarked, der er steget efter man har været ude (og har været kontant) i for eksempel 1 år?
Artiklen beskriver, baseret på en undersøgelse af det amerikanske S&P 500 indeks, hvorfor man hurtigst muligt bør hoppe på aktietoget igen.
Mange investorer drømmer helt naturligt om at finde disse aktier, købe og opleve dem mangedoble. Udfordringen er, ud over at være så heldig at finde dem, at kunne holde fast i aktien.
Læs artikel: Klik her
Artiklen beskriver, hvordan tid og tålmodighed er en vigtig faktor i forbindelse med succesfuld investering.
Selvom finansmedier og eksperter mener at vide, om aktiemarkedet står foran en stigning eller et fald, er det altid en god idé som investor at forberede sig på alle tænkelige scenarier.
Medier og eksperter har ofte haft ret – men de har også ofte taget fejl – og ved at stole blindt på dem, risikerer du, at toget kører fra dig.
Læs artikel: Klik her
Artiklen beskriver 3 råd, der er vigtig at have i mente, når man vil forblive en langsigtet investor.
I denne artikel kan du læse om, hvor stor betydning det kan have for dit afkast, hvis du misser de 5 bedste dage på aktiemarkedet.
Læs artikel: Klik her
Mange tror fejlagtigt, at afkastet efter skat på realisationsbeskattede aktiefonde er højere end afkastet efter skat på lagerbeskattede aktiefonde som følge af skattereglerne. Dette beror oftest på forsimplede forudsætninger for beregningerne, eller at beregningerne er baseret på forældede skatteregler.
Vi sammenligner derfor i nærværende artikel lagerbeskatning og realisationsbeskatning ud fra mere realistiske- og opdaterede forudsætninger, og artiklens konklusionen er at lagerbeskatning oftest er mere fordelagtig end realisationsbeskatning.
Passive investeringsforeninger har oplevet stor popularitet de seneste år, hvilket skyldes simpel porteføljepleje og dermed lavere omkostninger for kunderne. Denne artikel handler om hvorfor det er en god ide at kombinere passiv investering med aktiv investering.
Indeksinvestering reduceres ofte til, at der er tale om imple investeringer med lave omkostninger, hvor målet er at følge markedsafkastet. I virkelighedens verden er der dog mange og vigtige nuancer at forholde sig til. For eksempel valget af ETF-udbyder, det underliggende indeks, der investeres i samt viden om, at investering via ETF’er er en aktiv investeringsstrategi med en passiv kapitalforvalter.
Læs artiklen: Klik her
Denne artikel beskriver hvordan man kan sammensætte en aktieportefølje via ETF’er eksponeret mod regioner eller lande. Der gives også eksempler på, hvilke forhold og faldgruber man bør være opmærksom på i den forbindelse.
Læs artiklen: Klik her
I Falcon Flex Momentum er strategien at udvælge aktier der klarer sig godt på minst to af disse fire parametre: Aktien er en valueaktie, en kvalitetsaktie, en momentumaktie, og/eller en aktie med lav volatilitet (defensive selskaber).
Artiklen giver et indblik i hvordan fondens aktieudvælgelse og den indbyrdes vægtning mellem aktierne foregår i praksis.
Er du en af de investorer, der fodrer din gamblertrang ved at have en såkaldt “legeportefølje”, indeholdende nogle få favoritaktier, ved siden af dine brede og mere langsigtede investeringer?
I så fald bør du være helt afklaret omkring, hvor meget du kan tåle at miste, da der altid vil være en større risiko forbundet med sådan en portefølje.
Ofte kan blot nogle få ekstra aktier i porteføljen mindske udfaldsrummet ganske betragteligt.
Læs artikel: Klik her
En investor der havde investeret i en portefølje af amerikanske S&P 500 aktier, hvor det samme krone-beløb var investeret i hver enkelt aktie (en ligevægtet portefølje) ville siden maj 2003 have tjent 121.000 kr. mere pr. 100.000 kr. investeret end, hvis vedkommende havde fordelt investeringsbeløbet efter de enkelte selskabers markedsværdi (en markedsværdivægtet portefølje).
Læs artiklen: Klik her
Vidste du, at mange af de ledende aktieindeks er meget “toptunge”?
Et eksempel er det amerikanske S&P 500 indeks. Her er aktierne vægtet ud fra deres markedsværdi. Jo højere markedsværdi, jo større vægt. Det er sådan aktierne vægtes i en indeksfond. Vægtningen gør, at risikoen ofte bliver koncentreret på nogle få aktier. Det giver høje vægtninger som ingen aktiv forvalter på fornuftig vis ville kunne argumentere for.
En af de mest værdiskabende investeringsteknikker er at foretage en systematisk rebalancering af porteføljen med jævne mellemrum. Det sikrer, at man optimerer afkastet uden at gå på kompromis risikoprofilen.
Med udgangspunkt i konkrete beregninger beskriver vi hvordan dette gøres i praksis. Rebalancering kunne eksempelvis have øget investeringsafkastet med 3,1% under sundhedskrisen i 2020.
Læs artiklen: Klik her
I modsætning til 2020, hvor det amerikanske S&P 500 indeks steg på grund af de toptunge aktier, var der langt bredere deltagelse af alle aktierne i 2021.
Læs artiklen: Klik her.
Dystre nyhedsoverskrifter og forudsigelser om den næste finanskrise vil altid komme i vejen for ens investeringslyst, men de har ingen forudsigelsesværdi.
I de seneste år har Environmental, Social og Governance (ESG) – eller overvejelser omkring bæredygtighed – i investeringer vundet større og større popularitet.
I artiklen beskriver vi, at definitionen af bæredygtighed langt fra er entydig, og hvordan det resulterer i meget forskellige aktieporteføljer i fonde der markedsfører sig som bæredygtige.
Læs artiklen: Klik her
Det kan være fristende at købe eller holde fast i aktier, fordi de er faldet meget. Man tror måske, at bunden er nået, eller man ejer allerede aktien og ønsker ikke at realisere et tab. Omvendt kunne det ligeledes være fristende at sælge en aktie som man synes er steget for meget. Læs mere om dette i vores momentum-case med Danske Bank A/S.
I denne artikel adresserer vi en særdeles svær disciplin, som kun meget få lykkes med; nemlig at forudsige toppe og bunde i aktiemarkedet.
Læs artikel: Klik her
Flere og flere investeringsprodukter og løsninger markedsføres som ESG-venlige. Men hvor meget værdi skal man egentlig tillægge ESG-stemplet?
I vores artikel “Hvor meget ESG får man for pengene?” giver vi et mere nuanceret indblik i, hvad man får, og hvad man ikke får, når man investerer i ESG-indekset – blandt andet ved at sammenligne med det mere restriktive SRI-indeks.
Læs artikel: Klik her
Den samme investering kan have et gennemsnitsafkast på 0% og et pro anno afkast på -13,3%.
Det er derfor meget vigtigt at man ikke vurderer sine investeringer ud fra gennemsnitsafkastet: Beslutningsgrundlaget kan være helt forkert.
Læs artikel: Klik her
Når man investerer i et aktieindeks, investerer man, helt systematisk, en større andel af sin portefølje i overvurderede aktier, end det man investerer i undervurderede aktier.
Det kan der være både fordele og ulemper ved.
Læs artikel: Klik her
De stigende råvarepriser, og den øgede inflation, har igen øget interessen blandt private investorer for at supplere deres porteføljer med råvarefonde.
Det kan være en fordel for nogen investorer, men for de fleste er der en række faldgruber, som kan spolere udsigten til gevinst.
Læs vores artikel om fordele og ulemper ved råvareinvestering: Klik her
“Er du også træt af negative renter?
Så er løsningen at investere dine kontanter i aktier”
Det siger reklamerne i hvert fald. Altså reklamer udarbejdet af dem der tjener penge på, at du investerer i aktier.
For de fleste er løsningen dog ikke at købe aktier, men at lade pengene stå i banken til negative renter, indtil de skal bruges.
Læs artikel: Klik her